Sondan Sonra-Duru Tiyatro...
Sondan Sonra
9 Ocak 2011 pazar günü izledim bu oyunu. Oyun başladı, tansiyon tırmandı ve hiç düşmedi. Ne zaman vakit doldu, oyun bitti anlamadım.
Emre Kınay'a büyük haksızlık etmişim bunca zaman. Oyunculuğunu takdir etmek kim ben kim ama hayran kaldım.
Birinci perdenin sonuna doğru ne olduğunu bir şekilde anladım ve sonu öyle oldu. Şimdi bu cümleden ayan-beyan herşey ortada zannetmeyin. Benimki bir his.
Elbette bütün oyunlar izlensin, bilinsin istiyorum o ayrı. Fakat bu oyun mutlaka, mutlaka izlenmeli. Emre Kınay ve Ahu Türkpençe harikalar yaratıyor, bilesiniz. Tiyatroya ulaşım kolay, sahne güzel. Daha ne diyeyim.
Sondan Sonra
YAZAN: Dennis KELLY - ÇEVİREN: Füsun GÜNERSEL - YÖNETEN: Emre KINAY
YÖNETMEN YARDIMCISI: Derya OYANAY SUNGUR - IŞIK TASARIMI: Emrah KESKİN
"Şerden kendimizi korumak zorundayız dediğim için bana faşist diyeceksen hiç durma, de. Ama toplumumuz için tehlikeli olan insanların etrafımızda dolaşmasına biz izin verdik."
Sığınakta iki insan: Mark (Emre KINAY) ile Louise (Ahu TÜRKPENÇE). Korkunç nükleer saldırıda , binalar çökmüş, herkes ölmüş, her yanı radyoaktif toz bulutu kaplamıştır. Mark bu saldırıdan Louise'i binbir güçlükle sığınağa taşır. Mark'ın sığınağında yiyecek, ranza, radyo gibi kısıtlı imkanları vardır. Mark'ın konuşmalarından Louise'e aşık olduğu ve onu delice kıskandığı da anlaşılır. Ayrıca genç adam Louise'i irkilten şeyler söyler: "Bu saldırıyı yapanlar mutlaka sakallıdırlar... Güçlü ve iyi toplumlar dünyadaki zayıf toplumları onların iyiliği için kontrol etmelidir... Biz gücümüzü yeterince iyi kullanmadık. Teröristlere daha katı davranmak şart."
Mark'tan korkan ama onunla birlikte bu sığınakta hayatta kalma mücadelesi veren Louise zor günler yaşar. Acaba dışarısı ne durumdadır? Gerçekten herşey Mark'ın anlattığı gibi midir dışarıda? Oradan kurtulabilecek midir? Dennis Kelly'nin bu çarpıcı oyununda iki temel konu işleniyor: Dünyada özellikle ABD'de 11 Eylül saldırısı ile gelişen terörizm paranoyası ve bu olayla birlikte artan faşizan eğilimler; Güç kullanarak demokrasiye kavuşturma çabası ; ya da bir erkeğin gücünü kullanıp bir kadını elde etme mücadelesi... "İyilik adına gücünü kullanmak toplumsal ya da bireysel süreçte faşizmi yaratır." Sondan Sonra ilk kez 2005'te Londra'da Bush Theatre'da, sonra çeşitli ülkelerde oynandı. Ve halen de bir çok ülkede oynanmaya devam ediyor. Duru Tiyatro kuruluşunun 5. yılında da ülkemizde oynanmamış ya da oynanamamış oyunları repertuvarına alarak "duru" bir tiyatro dili geliştirmeye devam ediyor...İzleyin...
0 Yorum:
Yorum Gönder
Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]
<< Ana Sayfa