28 Haziran 2010 Pazartesi

Dönüşüm Oyunu...


Adının oyun olduğuna bakmayın. Niyetinizi düzgün ifade edip, adım adım cümleyi net oluşturduysanız, şaşırtıcı fakat doğru cevapları aldığınız bir kağıttan mesajlar silsilesidir kendisi.

İlk tanışmam Buğday Dergisi çalışanı olduğum 2001 yılının başlarına denk geliyor. Findhorn Vakfı'ndan oyunun mucidi olan çift Buğday ekibini ziyarete geldiğinde, küçük bir bölümünü kalabalık bir gruba oynatınca karar vermiştim tüm oyunu oynamaya.

Sonra sevgili Hale Meriç Karabekir ve destek verenler sayesinde oyun türkçeye çevrildi. Bu sayede bende birçok niyet için oynama ve niyetimin önündeki engelleri tüm açıklığı ile görme fırsatı yakaladım. Sadece görmekle yetinebilirsiniz ya da çıkan ev ödevlerini yapıp niyetinizi gerçekleştirmek için bunun bulunmaz bir fırsat olduğunu düşünüp, yararlanabilirsiniz.

Sevgili Hale yaşgünü hediyesi olarak gerçekten hayatta tıkandığım bir alanda oyunu oynarken kolaylaştırıcı olarak destek vermişti, sağolsun.

Oyun ile ilgili detaylı bilgi Hale Meriç Karabekir'in kaleminden aşağıda. Ben derim ki en azından fırsat bulup mutlaka bir kez oynayın ve görün. Hayretler içerisinde kalacaksınız.

Dönüşüm oyununa ilişkin biraz bilgi:

Bir kendini keşfetme aracı olarak Dönüşüm Oyunu...
Joy Drake ve Kathy Tyler'ın Findhorn'da (İskoçya) yaşarken oluşturdukları Dönüşüm Oyunu (Transformation Game); yaşamınızda açık olmayan, çözemediğiniz, olanı göremediğiniz, karmaşık gelen bir konuda güçlü yanlarınızı, kendi önünüze koyduğunuz sınırları, amaca ulaşmak için atabileceğiniz adımları ve kullanabileceğiniz iç niteliklerinizi görmenizde yardımcı olabilen bir kendini keşfetme aracı. Size yaşamınızı yansıtmasıyla:
• önemli kişisel konuların açıklığa kavuşmasında,
• tekrarlanan stres kalıplarını anlama ve verimsiz alışkanlıkları değiştirmede,
• depresyon ve endişeleri aşmada,
• yaşamınızda yeni olasılıkları keşfetme ve onlara yer açmada,
• kişiler arası çatışmaların çözülmesinde,
• sağlık, iş, evlilik ya da ilişkilere ilişkin geçişleri kolaylaştırmada,
• başarınızın önündeki engelleri kaldırmada yardımcı olabiliyor.
Nasıl oynanıyor...
Oyun iki, üç ya da dört kişi ile oynanabiliyor. Herkes kendi yaşam yolunda yürüyor ama diğer oyuncularla da etkileşim içinde. Paylaşma oyunun önemli bir parçası. Masa başında oynanıyor ve tahtası, kartları, taşları ve zarı var.
Oyuna bireysel bir oyun hedefi seçerek başlıyorsunuz. Bu; oyunun temelini oluşturuyor. "İşimden kaynaklanan stresi nasıl giderebileceğime ilişkin içgörü kazanmak istiyorum." ya da "yaratıcılığımın önündeki kişilik engellerimi aşmak istiyorum" ya da "gelirimi nasıl arttırabileceğimi belirlemek istiyorum" gibi...
Sonra bilinçdışı zarfınızı güçlü yanlarınızı gösteren içgörü, engellerinizi gösteren gerileme ve iç niteliklerinizi gösteren melek kartları ile dolduruyorsunuz.
Zar atarak doğuyorsunuz, kişilik taşınız yaşam yoluna geçiyor ve kırmızı bir fiziksel seviye kartı alıyorsunuz.
Yaşamınızın belli alanlarıyla olan ilişkinizi keşfedebileceğiniz seviyeler var: fiziksel, duygusal, zihinsel ve ruhsal. Seviyelerde ilerlerken bilinçaltı zarfınızdan sürekli kartlar çıkarıyorsunuz ve acıyla uğraşıyor, öğreniyorsunuz.
İnsan yaşamının zengin örgüsü oyunun karelerine de yansımış: özgür irade, hizmet, depresyon, sezgi ve içgörü kareleri gibi. Hepsi kendinizi daha iyi tanımanız için çeşitli fırsatlar açıyor.
Acınızın olmadığı, zarfınızdaki tüm kartların çıkmış olduğu ve tüm seviye kartlarını tamamladığınız zaman oyunu bitirmiş oluyorsunuz. Ancak ana amaç oyun hedefine ulaşmanız, yoksa tüm oyun seviyelerini geçip, oyunu bitirmeniz değil.
Oyunun kurallarını öğrenmeniz gerekmiyor, kolaylaştırıcı tüm kuralları anlatıyor.
Kolaylaştırıcı ile oyunlar için pratik bilgiler...
Oyun süresine ilişkin önerim:
 Tek kişilik oyun: 4 saat
 2 kişilik oyun: 5 saat
 3 kişilik oyun: 7 saat
 4 kişilik oyun: 10 saat
Daha önce oyunu oynamış olanlar dilerlerse, oyun bitene kadar oyunu sürdürme seçeneğini deneyebilirler. (Yalnızca tek kişi ya da 2 kişilik gruplar için).

Ön hazırlık:

Oyuna gelmeden önce kişisel oyun hedefinizi yazılı bir cümle halinde hazırlayın:

Kişisel oyun hedefi, oyun sırasında açılacak, beslenecek bir tohum gibi. O nedenle oyuna gelmeden önce oyunla ilişkinizden ne elde etmek istediğiniz üzerinde düşünün.

Hayatınızda şu anda yaşamakta olduğunuz ve bu oyunu oynayarak çözmek istediğiniz bir kişisel konu seçebilirsiniz. Oyunda yasadığınız deneyimler; odaklandığınız konuya ilişkin açıklık, anlayış ve geribildirim sağlayabilir; yeni yollar görebilmenize yardımcı olabilir. Oyun; hedefinizin/sorununuzun kökenine inmenize yardımcı olarak, sizi yaşamaya hazır olduğunuz ölçüde derinden etkileyebilir. Bu nedenle, oyunun hedefi çok önemli; kişisel oyunun tum gidişatını etkileyeceğinden dikkatle seçilmesi öneriliyor.

Üzerinde çalismak istediğiniz birkaç alan olabilir. Bu an için en can alıcı olan ya da enerjisi en yoğun olana bakabilirsiniz karar vermek için.

Oyun hedefinizi oyundan önce diğer oyuncularla, oyuna başlarken de kolaylastırıcı ile paylaşacaksınız. Gerekiyorsa, hedefin daha açık hale gelmesi için geribildirim ve öneriler alacaksınız. O nedenle taslak bir oyun hedefi cümlesi hazırlamanız da mümkün. Hedefin son şekillendirmesini beraber yapabiliriz.

Oyun geleceğe ilişkin tahmin vermiyor, o nedenle lütfen evet/hayır cevabı almak istediğiniz sorular sormayın. Aşağıda kişisel oyun hedefi şekillendirmekte yardımcı olabilecek birkaç öneri bulabilirsiniz:
- İşimle ilgili stresten nasıl kurtulabilirim?
- İlişkimi daha mutlu hale getirmek için ne tür adımlar atmalıyım?
- Mutlu, yaratıcı ve kendimle uyum içinde olmamı engelleyen kişisel kalıplardan nasıl kendimi kurtarabilirim?
- Zamanımı işimi en iyi şekilde yapabilecek ve kendimi iyi hissedecek biçimde nasıl daha verimli kullanabilirim?
- Gelir düzeyimi nasıl yükseltebilirim?
- Daha anlayışlı olarak, başkalarını "düzeltmeye çalışma" huyumdan vazgeçmek istiyorum.
- İşimle eğlence arasındaki dengeyi iyileştirerek hayatımda eğlenceye daha fazla zaman ayırmak istiyorum.
- Bu gezegene yaratıcılığımı kullanarak hizmet etme konusunda önümdeki engelleri bilmek ve aşmak istiyorum.

Hale Meriç Karabekir halemeric@gmail.com

Etiketler: , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa